30 Οκτωβρίου 2014

30 Οκτωβρίου 1940: Η πρώτη αερομαχία του Ελληνοϊταλικού Πολέμου!Στις 30 Οκτωβρίου 1940, έλαβε χώρα η πρώτη αερομαχία του Ελληνοϊταλικού Πολέμου πάνω από την Κορυτσά μεταξύ τριών Ιταλικών καταδιωκτικών Fiat CR.42 και δύο Henschel Hs 126 της 3ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας, χωρίς απώλειες.

Επίσης, σε άλλη αποστολή, δύο Henschel του 3/2 Ανεξάρτητου Σμήνους Στρατιωτικής Συνεργασίας, ενώ εκτελούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το μέτωπο, δέχθηκαν επίθεση πέντε Fiat CR.42. Τα καταιγιστικά ιταλικά πυρά διέτρησαν τον κινητήρα του ενός Henschel και πλήγωσαν θανάσιμα τον παρατηρητή Ανθυποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο Έλληνα πεσόντα Αεροπόρο Αξιωματικό στον πόλεμο αυτό. 

Ο χειριστής Αρχισμηνίας Τσάντας, ελαφρά τραυματισμένος, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση ΒΑ της Καστοριάς. Στην συνέχεια οι Ιταλοί αεροπόροι κατηύθυναν τα πυρά τους στο δεύτερο Henschel Ηs 126, το οποίο, αν και διέφυγε, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στην βάση του. Ο χειριστής Ανθυποσμηναγός Παπαμιχαήλ Λάζαρος και ο πυροβολητής Σμηνίας Γεμενετζής Κων/νος συμπληρώνουν τους νεκρούς της ημέρας αυτής.

_____________________

Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...