11 Νοεμβρίου 2016

11 Νοεμβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Χίου!


Το 1912 ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Μακεδονία και την Ήπειρο και στην συνέχεια το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφασίζει την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου. Είχαν προηγηθεί ενέργειες διαφόρων Χιωτών, που είχαν έρθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, για να του ζητήσουν βοήθεια για να απελευθερωθούν. 
Ο Ελληνικός στόλος με Ναύαρχο τον γενναίο Υδραίο Παύλο Κουρουνιώτη αναλαμβάνει την απελευθέρωση των νησιών! 
Πρώτα απελευθέρωσε την Λήμνο, στην συνέχεια την Θάσο, την Ίμβρο, την Σαμοθράκη, τα Ψαρά και στις 8 Νοεμβρίου την Λέσβο. Την  11η Νοεμβρίου του 1912 ο Ελληνικός στόλος (3 καταδρομικά «Μακεδονία», «Εσπερία», «Αρκαδία», δύο Αντιτορπιλικά «Νέα Γενεά», «Κεραυνός» και 3 μεταγωγικά «Πατρίς», «Σαπφώ», «Εριέττα» με 2500 στρατιώτες) φτάνει έξω από το λιμάνι της Χίου. Οι Χιώτες υποδέχονται τον στρατό χαρούμενοι και σίγουροι ότι αυτή την φορά θα καταφέρουν να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό.

Από το καταδρομικό Μακεδονία αποβιβάζεται στο λιμάνι μια αντιπροσωπεία και πηγαίνει να διαπραγματευτεί την παράδοση του νησιού. Ο στρατιωτικός Διοικητής του νησιού Ζιχνύ Μπέης αρνείται να το παραχωρήσει και υπολογίζοντας βοήθεια από την Μικρά Ασία, δηλώνει ότι θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους! Έτσι μετά την άρνηση των Τούρκων οι Έλληνες στρατιώτες, 3 τάγματα πεζικού και μία ορεινή πυροβολαρχία, αποβιβάζονται στο Κοντάρι (περιοχή αεροδρομίου) με αρχηγό τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Δελαγραμμάτικα. 


Οι πρώτοι νεκροί από τον Ελληνικό στρατό είναι γεγονός και αυτοί είναι ο Εμμανουήλ Ποθητός και ο Ιωάννης Χρυσολωράς. Την επόμενη μέρα ο Ελληνικός στρατός μπαίνει στην πόλη της Χίου. Οι Τούρκοι οπισθοχωρούν και πηγαίνουν προς τον Κορακάρη. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, καταλαμβάνονται τα Καμπόχωρα και ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Στην μάχη του Αίπους σκοτώνονται ο Νικόλαος Ρίτσος και ο Ιωάννης Παστρικάκης. 

Για 40 περίπου μέρες συνεχίστηκαν οι μάχες και στις 20 Δεκεμβρίου ένας Τούρκος Αξιωματικός ενημερώνει  τον Δελαγραμμάτικα ότι οι Τούρκοι θέλουν να παραδοθούν! Ο Ζιχνύ Μπέης υπογράφει την παράδοση του νησιού την επόμενη μέρα, αφήνοντας δεκάδες πυροβόλα, πυρομαχικά και τρόφιμα. 

Από τους 2044 αιχμαλώτους, οι βαριά τραυματίες μεταφέρθηκαν στον Τσεσμέ, ενώ οι υπόλοιποι στην Πελοπόννησο. Οι Χιώτες δεν πείραξαν τους αναχωρούντες Τούρκους, δείχνοντας μεγάλη ανθρωπιά!   

aioniaellinikipisti.blogspot.gr
______________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook 

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...