15 Απριλίου 2015

Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) (φωτογραφίες/βίντεο)

Ο Όλυμπος βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά της Θεσσαλίας στα σύνορα των νομών Λάρισας και Πιερίας. Έχει 36 κορυφές πάνω από 2.000μ., μερικές από τις οποίες είναι: το Στεφάνι 2.909 μ., η Σκάλα 2.866μ., το Σκολειό 2.911μ., ο Αγ. Αντώνιος 2.815μ. με ψηλότερη την κορυφή τον Μύτικα 2.917μ. Το όρος Όλυμπος αποτελείται από έναν κυκλικό ορεινό όγκο με έκταση 500 χλμ. περίπου, με μέση διάμετρο 25χλμ και περίμετρο 80χλμ. Από την χαράδρα Μαυρόλογγος που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά, πηγάζει ο ποταμός Ενιπέας που εκβάλλει στον Θερμαικό κόλπο. Στο στρδο του ΚΕΟΑΧ φθάνουμε οδικώς από την Λάρισα ή την Κατερίνη μέσω Ολυμπιάδας και Σπαρμού.

Θέση Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) 


Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στην θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ), το οποίο προέβη στην αγορά το έτος 1973 από τον οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.Ιστορικά Στοιχεία 


Το ΚΕΟΑΧ λειτούργησε από τον χειμώνα του 1950-1951 στο Σέλι Βερμίου μέχρι το 1960, με τον τίτλο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). Το 1960  εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο όπου επονομάστηκε Στρδο Τχη (ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννη. Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον Ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο (1940-1941), έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 15 Απριλίου του 1941, ως Δκτης Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού νοτίως της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στην Γερμανική προέλαση, χωρίς να υποχωρήσει παρά την σχετική διαταγή.

Εκπαίδευση

Στο ΚΕΟΑΧ γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις με στελέχη ξένων κρατών. 

Τα σχολεία τα οποία διεξάγονται στο ΚΕΟΑΧ είναι:

1. Σχολείο Επιβιώσεως σε Ορεινές – Χιονοσκεπείς Περιοχές (ΣΕΟΧΠ)

            2. Σχολείο Διασώσεως            

Η εκπαίδευση σε επιχειρήσεις σε ορεινό περιβάλλον αποτελεί για τις Ειδικές δυνάμεις κατεξοχήν αντικείμενο στο οποίο προετοιμάζονται συστηματικά καθώς μεγάλο ποσοστό του Ελλαδικού χώρου καλύπτεται από βουνά.

ptisidiastima.wordpress.com
______________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...