14 Αυγούστου 2014

Αμμόχωστος: Μετατρέποντας την πόλη φάντασμα στην πρώτη οικολογική πόλη της Ευρώπης! (Φωτογραφίες/Βίντεο)

Η Αμμόχωστος είναι χρόνια τώρα το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η πόλη φάντασμα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους, ερημωμένη και με χαμένη την αίγλη που είχε κάποτε, ως το κέντρο τουρισμού της Κύπρου. Οι κάτοικοί της για 40 χρόνια την νοσταλγούν, όπως και οι κάτοικοι των υπόλοιπων πόλεων και χωριών που βρίσκονται στα κατεχόμενα.  


Αλήθεια όμως, όταν επιστρέψει στους κατόχους της, όταν γίνει ένα κομμάτι της ελεύθερης Κύπρου, πώς θα γίνει από πόλη φάντασμα μία ζωντανή πόλη, που θα προσφέρει στους κατοίκους της αλλά και στο υπόλοιπο νησί την ευκαιρία για ένα αξιόλογο επίπεδο ζωής;

Η Έμιλι Μαρκίδη
Μία γυναίκα που διώχθηκε από την Αμμόχωστο, αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτήν τη σκέψη. Η Έμιλι Μαρκίδη στα 40 χρόνια που λείπει από την πόλη της έχει μόνο ένα σκοπό. Όπως δήλωσε στο newsit: “όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στο να ξαναπάω πίσω”. Η κυρία Μαρκίδη ζει στο Μέιν (Maine) της Αμερικής, όπου διδάσκει Ειρηνολογία στο ομώνυμο πανεπιστήμιο, αλλά νιώθει τόσο κοντά στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο όσο και κάποιος που ζει σε λίγα χιλιόμετρα απόστασης από αυτήν. Και δε θα γυρίσει έτσι απλά, αλλά με ένα οργανωμένο σχέδιο για το πώς μπορεί η πόλη της να γίνει βιώσιμη για τους κατοίκους της και αποδοτική για τη χώρα της.

Η προοπτική του να γίνει η Αμμόχωστος μία οικολογική πόλη ήταν και είναι ο στόχος της ζωής της

Η ακαδημαϊκός του Μέιν, έχει φτιάξει όλη τη ζωή και την καριέρα της με βάση το σκοπό της. Αρχικά είχε δημιουργήσει το Κέντρο Γυναικείων Σπουδών, το οποίο έγινε Κέντρο Ειρήνης-στην Κύπρο και τα δύο- και στη συνέχεια το τμήμα του πανεπιστημίου του Μέιν, με τον τίτλο σπουδών της Ειρηνολογίας. Έχει μόνη της οργανώσει το πλάνο, της Αμμοχώστου ως οικολογικής πόλης, το οποίο έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχει γίνει αποδεκτό από τα Ηνωμένα Έθνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει βρει υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τους Engineers Without Borders (Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα). Πάνω από όλα όμως, έχει βρει τη στήριξη των διωγμένων κατοίκων των Βαρωσίων και κυρίως των επιχειρηματιών τους, καθώς και του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου(το οποίο έχει κάνει έρευνες στο χώρο).
Η ίδια εξηγώντας το σχέδιό της, μας περιέγραψε όχι μόνο γιατί η Αμμόχωστος προσφέρεται να λειτουργήσει ως οικολογική πόλη, αλλά και γιατί τώρα είναι η χρονική στιγμή που υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα.


“Η Αμμόχωστος ήταν πόλη φημισμένη για τους ανεμόμυλούς της, μέσω των οποίων γινόταν η άντληση των υδάτων, ενώ το σιδηροδρομικό της δίκτυο ένωνε πολλές πόλεις της Κύπρου” δηλώνει η κυρία Μαρκίδη, αναφερόμενη στα ήδη υπάρχοντα μορφολογικά στοιχεία, πάνω στα οποία το σχέδιο της έχει κατά κάποιο τρόπο βασιστεί.

“Μία οικολογική πόλη χρησιμοποιεί τεχνολογία που βασίζεται στην ανακύκλωση και τις ανανεώσιμες πηγές. Μία πόλη που εκμεταλλεύεται τη γεωργία της – όχι με πρωτόγονο τρόπο- την ενέργεια της θάλασσας, του αέρα, του ήλιου και η δημιουργία της οποίας βασίζεται στην εύρυθμη λειτουργία με το χαμηλότερο οικονομικό κόστος για τους κατοίκους της, οι οποίοι δεν έχουν την ανάγκη να πληρώνουν για ό,τι μπορούν μόνοι τους να παράγουν”. Και μην ξεχνάμε ότι η παραγόμενη ενέργεια, μπορεί να γίνει και εξαγώγιμο εμπόρευμα. 

Εγκαταλελειμμένο σπίτι στα Βαρώσια
“Η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη” σημειώνει η ίδια αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στα αδιέξοδα που αυτή μπορεί να οδηγήσει στους λαούς που την βιώνουν. Αλλά δεν είναι μόνο η κρίση, είναι και το χρονικό όριο που έχει ο ορυκτός πλούτος. Το πετρέλαιο δεν είναι απεριόριστο, ούτε και το φυσικό αέριο.

Εγκαταλελειμμένο σπίτι στα Βαρώσια
Επιπλέον, για να γίνει μία πόλη οικολογικά βιώσιμη, αυτό πρέπει να γίνει στη φάση της κατασκευής ή της ανακατασκευής της. “Είναι δύσκολο να πάρεις μία έτοιμη πόλη και να τη μετατρέψεις σε οικολογική, γι' αυτό και στον κόσμο είναι περισσότερα τα χωριά και λίγες οι πόλεις που έχουν βασίσει τη λειτουργία τους στην οικολογία.

Η Βάσια Μαρκίδη
Αυτήν τη μοναδική ευκαιρία μας προσφέρει η Αμμόχωστος, η οποία δεν έχει κατοικηθεί για 40 χρόνια και μπορεί να γίνει μία από τις πρώτες οικολογικές πόλεις της Ευρώπης. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να ξαναβιώσει αυτή η πόλη” λέει η κυρία Μαρκίδη, ενώ η κόρη της Βάσια συμπληρώνει ότι όταν επιστραφεί η Αμμόχωστος θα “πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, διαφορετικά θα επικρατήσει χάος. Αυτό το πράγμα θέλει προσοχή κι αν κάνεις κάτι διαφορετικό, θα προσελκύσεις επενδυτές. Γιατί να έχουμε ακόμα έναν τουριστικό προορισμό, όπως η Αγία Νάπα;”

Η ιδέα μπορεί να είναι της Έμιλι, αλλά η διάδοσή της οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος της, στην κόρη της, Βάσια και τον γαμπρό της Αρμάντο, οι οποίοι με τα ντοκιμαντέρ που φτιάχνουν έχουν κάνει την Αμμόχωστο να “γυρίσει” όλον τον κόσμο. Η Βάσια που έχει ζήσει όλη της τη ζωή στην Αμερική δε θα μπορούσε να έχει άλλο στόχο ζωής, από το να βοηθήσει τη μητέρα της να ξαναζωντανέψουν την χαμένη της πατρίδα, αφού η γυναίκα που την μεγάλωσε έχει διαμορφώσει και στηρίξει όλη της τη ζωή πάνω σε αυτό το θέμα.

Το "ταξίδι" της Αμμοχώστου στον κόσμο και το Famagusta Ecocity Project

Η ακαδημαϊκή της εργασία ήταν ένα ντοκιμαντέρ για την Αμμόχωστο, το οποίο προβλήθηκε στην Πορτογαλία, την Αμερική, την Κωνσταντινούπολη, το Πουέρτο Ρίκο και φυσικά, στην Κύπρο.

Ο στόχος δημιουργίας του ντοκιμαντέρ ήταν, όπως μας δήλωσε “να μάθει ο κόσμος αυτήν την πόλη” και όχι μόνο την έμαθε, αλλά τον ενθουσίασε κιόλας, αφού δέχτηκε πολύ καλές κριτικές, όπου κι αν προβλήθηκε. 

Αρχικός σκοπός της Βάσιας ήταν να το επεκτείνει, να κάνει μία πιο ενδελεχή έρευνα για την Αμμόχωστο και να την προβάλλει, αλλά όταν είδε την αποδοχή που είχε το πρότζεκτ της μητέρας της, αφιερώθηκε ώστε αυτό να φτάσει σε όλον τον κόσμο και να γίνει πραγματικότητα. Την αρχή έκανε ο Ίαν Γουάμπλερ (Ian Wambler) ο ακαδημαϊκός του ΜΙΤ, που έχει σχεδιάσει και συμβάλλει στην αρχιτεκτονική δημιουργία πολλών πόλεων, ανά τον κόσμο. Η ιδέα όμως συγκέντρωσε πλήθος ειδικών από όλον τον κόσμο και κυρίως από την Κύπρο, που καλύπτουν τον εξ ολοκλήρου σχεδιασμό της οικολογικής Αμμοχώστου. Οικονομολόγοι, μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, επιχειρηματίες και φυσικά ο Ίαν Γουάμπλερ - ο οποίος με τις ομάδες αρχιτεκτόνων του προσφέρουν πέντε διαφορετικούς εφικτούς σχεδιασμούς για τη λειτουργία της πόλης - είναι αυτοί που έκαναν κτήμα τους και αυτοσκοπό τους το σχέδιο της Έμιλι.

Τότε ήταν που η Βάσια συνειδητοποίησε ότι όλο αυτό “άρχισε να μη γίνεται μόνο για τη μαμά, αλλά για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται” και τότε ήταν που ξεκίνησε την έρευνα και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ The Famagusta Ecocity Project, μαζί με τον Αρμάντο Φερνάντεζ και φυσικά με όλη την επιστημονική ομάδα να τους πλαισιώνει. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ βρίσκεται στα σκαριά. Το σχέδιο του ντοκιμαντέρ έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο Kickstarter, όπου έχει ήδη λάβει δωρεές ύψους 22.000 δολαρίων.

Η Βάσια, υπογραμμίζει τη δεύτερη βασική αρχή του πρότζεκτ της μητέρας της, πέρα από το οικολογικό κομμάτι “είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αν θέλουμε να υπάρξει ενότητα” λέει αναφερόμενη στους Τουρκοκύπριους, ενώ η δεύτερη συμπληρώνει: “δε θέλουμε να τους πετάξουμε στη θάλασσα, δεν θέλουμε να τους απωθήσουμε, διότι η παλιά Αμμόχωστος, κατοικείται εδώ και αιώνες από Τουρκοκύπριους. Θέλουμε ειρήνη και μαζί με την οικολογία είναι τα δύο πρότζεκτ που χαρακτηρίζουν την προσπάθεια αυτή”.

H χρηματοδότηση της πρότασης και τα επιτυχημένα παραδείγματα

Κάπου εδώ έρχεται το λογικό ερώτημα, του ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτό το πρότζεκτ, στο οποίο μας απαντάει η Βάσια ότι “θα προσελκύσει ξένους επενδυτές”, ενώ η Έμιλι σημειώνει ότι “αν υπάρχουν Κυπριακοί φορείς, αυτό θα είναι ευτύχημα”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη στηρίξει την ιδέα, λέγοντας ότι οι εκπρόσωποί της την έχουν βεβαιώσει ότι μόλις επιστραφούν τα Βαρώσια, θα συμβάλλουν οικονομικά στην ανακατασκευή της πόλης και τη μετατροπή της σε οικολογική. Τη στήριξή του στην ιδέα έχει δηλώσει και ο πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο, ο οποίος έχει ενημερώσει την κυρία Μαρκίδη ότι υπάρχουν μεγάλες αποθήκες γεμάτες φωτοβολταϊκά πάνελ, αχρησιμοποίητα και διαθέσιμα προς εκμετάλλευση. 


Το σχέδιο της ακαδημαϊκού είναι μοναδικό μόνο όσο αφορά στην ανακατασκευή της πόλης της Αμμοχώστου, σε μία βιώσιμη πόλη, γιατί στον κόσμο υπάρχουν πολλές περιοχές που λειτουργούν με τρόπο οικολογικό, αποδίδοντας τα μέγιστα στους κατοίκους τους. Επαρχίες της Ευρώπης- με πρωτοπόρο της Γερμανία- τη Δανία, τη Βρετανία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία, της Ασίας, όπως επαρχίες της Ινδίας, της Κορέας και της Κίνας έχουν ήδη εφαρμόσει τον τρόπο κατασκευής τους στην οικολογία και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Το GEN (Global Ecovillage Network) με βάση του τη Δανία, διαθέτει ιστόπο, ο οποίος μπορεί να σας κατατοπίσει για το που ακριβώς υπάρχουν τα οικολογικά χωριά και πώς λειτουργεί το καθένα από αυτά.

Το πρότζεκτ της Έμιλι προωθείται από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει η Βάσια, του οποίου του τρέιλερ μπορείτε να δείτε εδώ.

Αλλά η ενημέρωση του κόσμου δεν περιορίζεται μόνο στον εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του 2014 θα γίνει πλήρης παρουσίαση του σχεδίου στη Λευκωσία, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι επιστήμονες της ομάδας, για να εξηγήσουν στον κόσμο της Κύπρου πως ακριβώς λειτουργεί το πλάνο. Τον επόμενο Μάιο, θα γίνει ειδική παρουσίαση για τους Βαρωσιώτες, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρότζεκτ, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Εκεί θα παρουσιαστεί το σχέδιο στη μορφή που θα έχει τότε, με την απαραίτητη προβολή του ντοκιμαντέρ “The Famagusta Ecocity Project”.


Η συνομιλία μας με την Έμιλι Μαρκίδη και την κόρη της Βάσια, η οποία έγινε μέσω skype, αφού εκείνες βρίσκονται στην Αμερική, έκλεισε κάπως έτσι:

“Η Αμμόχωστος ΠΡΕΠΕΙ να δοθεί πίσω! Δεν μπορεί να μείνει αιώνια μία πόλη φάντασμα” είπε η Έμιλι, ενώ η Βάσια συμπλήρωσε: 

“Από το να γίνει ένα ακόμα τουριστικό θέρετρο, όπως όλο το νησί, αυτό θα φέρει περισσότερο κόσμο, ενώ θα κρατήσει τον τουριστικό του χαρακτήρα”. 

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Σπύρου

_____________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...