30 Ιανουαρίου 2017

“Οι Έλληνες έκαναν λάθος που δεν έστειλαν τους άνδρες τους και στα δυτικά Ιμια” λέει ο Τούρκος αξιωματικός που συντόνισε την ομάδα SAT στα Ίμια...«Ήταν μεγάλο στρατηγικό λάθος των Ελλήνων, να έχουν αποβιβάσει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων τους στα ανατολικά Ίμια και να αφήσουν κενό το νησί των δυτικών Ιμίων. Για να ολοκληρώσουν την επιχείρηση που ήδη είχαν ξεκινήσει έπρεπε να είχαν αποβιβάσει τις δυνάμεις τους κι εκεί».Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι κάποιοι τυχαίου αναλυτή, αλλά του Ιζ Μετίν, του τούρκου αξιωματικού, του ανθρώπου που συντόνισε όλη την επιχείρηση των Τούρκων κομάντος SAT, στα Ίμια τον Ιανουάριο το 1996. Ήταν ο επικεφαλής όλου του σχεδίου που κατάστρωσαν οι ειδικές δυνάμεις των Τούρκων για να αποβιβαστούν στα Ίμια. 
Έχουμε ακούσει πολλές εκδοχές για το τι συνέβη στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996. Οι περισσότερες εκδοχές είναι αυτές που έχουν εξηγήσει οι πολιτικοί μας, οι αξιωματικοί μας να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον.

Ίσως είναι καλό να δούμε το πώς περιγράφουν τη νύχτα εκείνη οι Τούρκοι και πως έδρασαν τη νύχτα εκείνη και ποια ήταν κατά την άποψη τους τα λάθη που έγιναν από την Ελληνική πλευρά. 


Ο Ιζ Μετίν περιγράφει τις εντολές που είχε λάβει την 30η Ιανουαρίου του 1996 και αναφέρει πως ο βασικός στόχος των Τούρκων ήταν η απομάκρυνση των Ελλήνων ανδρών ΟΥΚ από τα Ίμια, το σχέδιο άλλαξε στην πορεία. Ο ίδιος έδινε εντολές λεπτό προς λεπτό στους άνδρες του: 


«Αρχικά είχα λάβει ξεκάθαρη εντολή να ακινητοποιήσω και να «σκουπίσω» την ομάδα ΟΥΚ των Ελλήνων που είχε αποβιβαστεί στα ανατολικά Ίμια. Ετοίμασα όλα τα σχέδια. Το βράδυ όμως η εντολή άλλαξε. Αποφασίστηκε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων μας να αποβιβαστεί στα δυτικά Ίμια. Αρχικά κάναμε μια αναγνωριστική πτήση με ελικόπτερο στην περιοχή. Τα νησιά αυτά είχαν περικυκλωθεί από πλοία του Ελληνικού ναυτικού που το πρωί αριθμούσαν τα 15 ενώ το βράδυ ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τα 40! Μιλάμε για μικρά και μεγάλα πλοία».

Ο Μετίν δίνει τη δική του περιγραφή των γεγονότων και κατά την δική του άποψη μιλά για τα «λάθη» που έκαναν οι Ελληνικές δυνάμεις που δεν κατάφεραν να δουν τους τούρκους κομάντος να περνούν από ανάμεσα τους... 

«Από τις προηγούμενες κινήσεις και δηλώσεις είχα αντιληφθεί πως οι Ελληνικές δυνάμεις δεν είχαν δώσει σημασία στα δυτικά Ίμια. Μας βοήθησαν βέβαια και τα δικά μας ελικόπτερα «Black Hawk» τα οποία πετούσαν στην περιοχή για αντιπερισπασμό. Η προσοχή όλων των Ελληνικών πλοίων στράφηκε στα ελικόπτερα αυτά. Παράλληλα και οι καιρικές συνθήκες, η βροχή και η τρικυμία έπαιξαν ρόλο στο να καλυφτούμε και να διεισδύσουμε».

«Οι Ελληνικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν την παρουσία μας τα ξημερώματα. Για να πω την αλήθεια, αν στα δυτικά 
Ίμια υπήρχε ομάδα Ελληνικών δυνάμεων, επειδή δεν είναι κατάλληλα για άμυνα, θα μπορούσαμε άνετα να τους βγάλουμε από το νησί. Αργότερα βέβαια έμαθα πως η δική τους καθυστέρηση περίπου μισής ώρας, μας βοήθησε να βγούμε εμείς στο νησί. Αν εμείς αργούσαμε, οι Έλληνες θα είχαν αποβιβάσει τους δικούς τους άνδρες στα δυτικά Ίμια και η ένοπλη σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη». 

Όλες αυτές οι δηλώσεις είχαν γίνει από τον Ιζ Μετίν σε τηλεοπτική εκπομπή στο Kanal D. 

Ακόμη και οι Τούρκοι φαίνεται πως απορούν με τις αβλεψίες που έκαναν κάποιοι από την πλευρά μας και δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν πως τα δυτικά Ίμια έμειναν άδεια, λες και κάποιοι τα άφησαν έτσι εσκεμμένα, ανοίγοντας την όρεξη των Τούρκων...

lithosfotos.blogspot.gr
__________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...