24 Φεβρουαρίου 2017

24 Φεβρουαρίου 1981: Ισχυρότατος σεισμός με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους! (φωτογραφίες/βίντεο)

Αλκυονίδες Νήσοι, Κορινθιακός κόλπος ώρα: 22.55
Σεισμός 6,6 ρίχτερ συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα. 85000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (από αυτά πάνω από 20.000 κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμα). Παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας. 

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στην Περαχώρα (τα περισσότερα κτίρια βγήκαν ακατάλληλα, ενώ τρύπησε ακόμα και το υδραγωγείο), στην Κινέττα (όπου κατέρρευσε τετραώροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας), στα Μέγαρα (όπου έφυγε από την ζωή και η σύζυγος του δημάρχου), στο Λουτράκι, στην Κόρινθο, στο Βραχάτι Κορινθίας, (από τα ερείπια ξενοδοχείου που κατέρρευσε ανασύρονται νεκροί δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας), στο Κιάτο και στην Αθήνα.

Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα έθεσαν σε επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Video 1: Περιήγηση στην Περαχώρα δύο μήνες μετά από τον σεισμό
(Από το αρχείο του Πέτρου Οικονόμου. Παραγωγή COPYRIGHT FOA 2010)Video 2: Αμοντάριστα πλάνα από τον σεισμό λίγες μέρες μετά.

Κόρινθος: Σκηνές σεισμοπαθών στο Συνοικισμό Κορίνθου. 

Βραχάτι: Προσπάθειες ανάσυρσης σoρών από το ξενοδοχείο ''Γαλαξίας'' στην παραλία Βραχατίου.

Λουτράκι: Τα ερείπια του ξενοδοχείου "Κόντη" στο κέντρο Λουτρακίου και του ξενοδοχείου "ΑΠΟΛΛΩΝ'', ακριβώς δίπλα από το σημερινό καζίνο.

Κιάτο: Από τον τρίτο όροφο στο ισόγειο. Σπίτια που κατέρρευσαν στο κέντρο του Κιάτου, παραλία Κιάτου.
(Από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Δημάκη)


________________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...