9 Φεβρουαρίου 2017

9 Φεβρουαρίου 1857: Πεθαίνει ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας! (βίντεο)


Εθνικός μας Ποιητής, Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στην Ζάκυνθο την Άνοιξη του 1798, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη. Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε στην Ιταλία για σπουδές. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιταλία, όπου επηρεάστηκε από την άνθηση της ιταλικής λογοτεχνίας, επέστρεψε στο νησί του αλλά έπειτα από οικονομικές διαφορές που είχε με τον αδερφό του για κληρονομικά θέματα, αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα όπου κι έζησε το υπόλοιπο της ζωής του (1828-1857).


Οι οικογενειακές προστριβές με τα αδέρφια του δεν στάθηκαν εμπόδιο για την δημιουργικότητα και την αγάπη του Διονυσίου Σολωμού για την τέχνη. Παρά τις δικαστικές διαμάχες (1833-1838) που είχε με τον ετεροθαλή αδερφό του, Ιωάννη Λεονταράκη, οι οποίες υπήρξαν και η αιτία απομάκρυνσης του ποιητή από την πολυαγαπημένη του μητέρα, ο Διονύσιος Σολωμός συνέχισε το έργο του και μάλιστα η περίοδος αυτή θεωρείται η ωριμότερη, με την δημιουργία των έργων «ο Κρητικός» (1833), «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (έως το 1845), «ο Πόρφυρας» (1847).

Το ποιητικό ταλέντο του Διονυσίου Σολωμού αναγνωρίστηκε πολύ νωρίς, σχεδόν αμέσως μετά από την επιστροφή του από την Ιταλία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα και όχι μόνο, μεγάλος κύκλος θαυμαστών του μερικοί από τους οποίους ξεχωρίζουν ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο Ιωάννης και ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ο Ερμάννος Λούντζης, ο Nicolo Tommaseo, ο Ανδρέας Μουστοξύδης, ο Πέτρος Βράιλας Αρμένης, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Ιούλιος Τυπάλδος, ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο Γεράσιμος Μαρκοράς.

Η φήμη του Διονυσίου Σολωμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, οφείλεται ουσιαστικά στην δημοσίευση του έργου «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» (1823), ένα από τα πρώτα Ελληνόγλωσσα ποιήματά του, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 


Ο Διονύσιος Σολωμός ήταν μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και με τον θάνατό του, το 1857, το δημόσιο πένθος που κηρύχτηκε ήταν αρκετά συγκινητικό.

Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στην Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν αρχικώς σ' ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου.


Η μαρμάρινη προτομή του Διονυσίου Σολωμού,
που βρίσκεται στον Εθνικό κήπο


inveria.gr
__________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...