3 Απριλίου 2016

Δυνάμεις Καταδρομών: Πως βγήκε το έμβλημά τους... (φωτογραφίες/βίντεο)

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΝ. ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Σχεδιάστηκε το έτος 1947 από την Υποδιεύθυνση Μονάδων Ορεινών Καταδρομών του ΓΕΣ. Ήταν αντίγραφο του παρόμοιου εμβλήματος, κυκλικού σχήματος, που είχε καθιερωθεί για τις Βρετανικές Μονάδες Καταδρομών (Commandos) κατά την διάρκεια του Β.΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940 - 1945).
Είχε σχήμα θυρεού και η παράστασή του αποτελείτο από ένα σύμπλεγμα αυτόματου όπλου -πτερύγων αλεξιπτωτιστού- άγκυρας πλοίου (τρεις βασικοί τύποι καταδρομικών επιχειρήσεων), χρώματος μαύρου σε σκούρο κόκκινο φόντο.
Μαζί με τα επιράμματα "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ" του ιδίου συνδυασμού χρωμάτων, φερόταν από όλο το προσωπικό (Αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες) των Μονάδων Καταδρομών από την συγκρότησή τους μέχρι την άνοιξη του 1949 (στο πάνω μέρος του αριστερού μανικιού του χιτωνίου όλων των στολών χρώματος χακί). Επίσης οι υπαξιωματικοί και οπλίτες των ιδίων Μονάδων φορούσαν μπερέ Αγγλικού τύπου χρώματος χακί.


ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ - ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Το ισχύον σήμερα έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων σχεδιάστηκε στις αρχές του 1949 από την Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών και αφού εγκρίθηκε από το ΓΕΣ, αντικατέστησε -την άνοιξη του 1949- το προηγούμενο μαζί με τον πράσινο μπερέ αντί του αντίστοιχου χακί. Η σχεδίασή του βασίστηκε σε παρόμοιο έμβλημα των Βρετανικών Μονάδων Καταδρομών SAS (Special Air Service - Ειδική Υπηρεσία Αέρος), που καθιερώθηκε κατά τον Β.΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940 - 1945).

Έχει σχήμα μεσαιωνικής ασπίδας μαύρου χρώματος και η παράσταση πάνω σε αυτήν περιλαμβάνει ένα κίτρινο ξίφος, το οποίο στην αρχαιότητα αποτελούσε το κατ’ εξοχήν όπλο των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων που αναλάμβαναν επιθετικές και αιφνιδιαστικές αποστολές. Το ξίφος συγκρατείται κατακόρυφα από δύο πτέρυγες χρώματος θαλασσί-μπλε. Οι πτέρυγες υποδηλώνουν την δυνατότητα εκτελέσεως, εκτός των άλλων και από αέρα ενεργειών. Σε λευκή τοξοειδή ταινία που βρίσκεται στο πάνω μέρος της παράστασης υπάρχει η επιγραφή "Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ", η οποία σε ελεύθερη απόδοση, σημαίνει: 


"Η τόλμη είναι ο βασικότερος παράγοντας για την νίκη"

Μαζί με τα επιράμματα "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ", λευκού-μαύρου χρώματος, φέρεται από όλο το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, πλην Πεζοναυτών -από το 1949 μέχρι σήμερα- όπως ακριβώς το προηγούμενο έμβλημα.ΕΜΒΛΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Καθιερώθηκε με Διαταγή του ΓΕΣ τον Νοέμβριο του 2000.
Το έμβλημα αυτό (μεταλλικό ή πάνινο) παρουσιάζει τους τρεις χώρους δράσης του Καταδρομέα, το βουνό (ξηρά), την θάλασσα και τον αέρα. Στους χώρους αυτούς ο καταδρομέας εξομοιώνεται με τον οπλοφόρο αετό, η κυριαρχία του οποίου είναι απόλυτη και η δράση του χαρακτηρίζεται ως:
-δυνατή
-κεραυνοβόλα
-αστραπιαία
-αιφνιδιαστική
-αποτελεσματική
-υπερήφανη
-ανεξάρτητηΤο έμβλημα είναι διαστάσεων ύψους 3,5 εκαστοστών και μήκους 3 εκατοστών και φέρεται πάνω από την δεξιά τσέπη του χιτωνίου της στολής από όλους τους απόφοιτους του Σχολείου Καταδρομών των Ειδικών Δυνάμεων.

ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ

Το έμβλημα αυτό μαζί με τα επιράμματα "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ" είχε καθιερωθεί από το ΓΕΣ για τις αντίστοιχες Μονάδες από το έτος 1971. Μαζί όμως με τον μπερέ μπλε χρώματος θεωρείται ως έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων από το έτος 1976, εποχή που οι Μονάδες Πεζοναυτών εντάχθηκαν οργανικά στην Διοίκηση Καταδρομών.Είναι σχήματος μεσαιωνικής ασπίδας μπλε χρώματος και η παράσταση πάνω σε αυτό συμβολίζει το αρχαίο πλοίο "ΑΡΓΩ", το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον μυθικό ήρωα Ιάσονα, γιο του βασιλιά της Ιωλκού Αίσονα, κατά την Αργοναυτική Εκστρατεία του στην Μαύρη Θάλασσα για την αρπαγή του "χρυσόμαλλου δέρατος" από την μυθική Κολχίδα. Η επιχείρηση αυτή θεωρείται ως η πρώτη αμφίβια στην Ελληνική Μυθολογία. Οι δύο λέξεις στην κορυφή του εμβλήματος "ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ", αποτελεί τμήμα της φράσης "Θαρσείν χρή ταχ' αύριον έσετ΄ άμεινον", που σημαίνει: 


"Πρέπει να έχετε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα" 


Την φράση αυτή είπε η θεά Αθηνά, δια του στόματος του πολυμήχανου Οδυσσέα, στους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία, όταν αυτοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, με αποτέλεσμα να εμψυχωθούν και να την καταλάβουν με την καταδρομική επιχείρηση "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ".

ΕΜΒΛΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΩΝ
ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

____________________

Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...