15 Απριλίου 2017

15 Απριλίου 1941: Η Μεγαλειώδης Αερομαχία των Τρικάλων!

Στις 15 Απριλίου του 1941 (Μεγάλη Τρίτη) όσα αεροπλάνα δίωξης είχαν απομείνει, δώδεκα όλα κι όλα, βρίσκονταν στο πεδίο προσγείωσης της Βασιλικής. Ήταν πέντε Gladiator της 21ης με τους Σμηναγούς Ιωάννη Κέλλα (Μοίραρχο), Κων/νο Χόνδρο, Δημήτριο Σκαλτσογιάννη, Ιωάννη Παπαδημητρίου και τον Υποσμηναγό Ιωάννη Κατσαρό. Υπήρχαν πέντε PZL P24. Τέσσερα της 22ας με τον Ανθυποσμηναγό Βασίλειο Κοντογεώργο, τον Αρχισμηνία Επαμεινώνδα Δάγγουλα και τους Επισμηνίες Παναγιώτη Αργυρόπουλο και Λεωνίδα Κατσαρέλη. Το πέμπτο PZL P24 ανήκε στην 23η και είχε χειριστή τον Επισμηνία Περικλή Κουτρουμπά. Τέλος υπήρχαν και δύο MB-151 με τον Υποσμηναγό Παναγιώτη Οικονομόπουλο και τον Επισμηνία Γεώργιο Μόκκα.


Αξημέρωτα οι χειριστές είχαν καθίσει στα cockpits, είχαν ζεστάνει τους κινητήρες και περίμεναν την εντολή για απογείωση. Αυτή δεν άργησε να φτάσει. Είχαν γίνει αντιληπτά γερμανικά αεροπλάνα, λέγεται ότι ήταν Ju-87 Stuka, να πλησιάζουν. Τα Ελληνικά καταδιωκτικά απογειώθηκαν. Δεν άργησαν να συναντήσουν τα γερμανικά που όντας αργοκίνητα και καθόλου ευέλικτα αποτελούσαν εύκολη λεία. Όμως ενώ έπαιρναν θέση να τους επιτεθούν, δέχτηκαν επίθεση από είκοσι περίπου Bf-109E, την συνοδεία των Ju-87 Stuka, που πετούσε ψηλότερα και δεν είχε γίνει αντιληπτή. 

Η αερομαχία δεν κράτησε πάνω από 10 λεπτά. Το αποτέλεσμά της ήταν η πλήρης επικράτηση των Γερμανών, όχι όμως χωρίς τίμημα! Ένα Ju-87 Stuka σίγουρα και ένα δεύτερο πιθανώς, καταρρίφθηκαν. Οι δυνατότητες των Bf-109E ήταν κατά πολύ υπέρτερες των Ελληνικών.

Ο Κουτρουμπάς και ο Μόκας θα σκοτωθούν! Ο Κατσαρέλης θα εγκαταλείψει τραυματισμένος σοβαρά. Ο Κέλλας θα προσγειώσει ένα Gladiator "κόσκινο" όταν όλοι τον θεωρούσαν νεκρό. Ο Κοντογεώργος θα καταφέρει και αυτός να προσγειώσει το δικό του PZL P24, αν και τραυματίας. 

Η μάχη αυτή έμεινε στην ιστορία σαν η "Αερομαχία των Τρικάλων".

****
Τα εναπομείναντα Bloch MB-151 της 24ης Μοίρας, μεταστάθμευσαν στις 10-4-1941 στο αεροδρόμιο Βασιλικής Τρικάλων, εκτελώντας καθημερινά πλήθος αποστολών κάλυψης των Ελληνικών και Βρετανικών στρατευμάτων που υποχωρούσαν. Στην επική αερομαχία πάνω από το αεροδρόμιο στις 15-4-1941, όπου επιτέθηκαν περί τα 20 βομβαρδιστικά Ju-87 συνοδευόμενα από ισάριθμα Bf-109, ο Επισμηνίας Μόκκας έπληξε και πιθανώς κατέρριψε 2 γερμανικά Ju-87 Stuka, πριν αυτός καταρριφθεί από το Bf-109 του Γερμανού άσσου Gustav Rudel. Το άλλο Bloch του σχηματισμού με χειριστή τον Υποσμηναγό Οικονομόπουλο υπέστη σοβαρές ζημιές.

****
Επισμηνίας Περικλής ΚουτρουμπάςΓεννήθηκε το 1917 στο Χρισσό Φωκίδας.

Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών Χειριστών της Σχολής Αεροπορίας και αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1937 με τον βαθμό του Σμηνία.

Σκοτώθηκε στις 15 Απριλίου 1941 κατά την διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη διώξεως, λόγω καταρρίψεως του αεροσκάφους του PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως στην περιοχή του Λιτοχώρου.

Ένα Hs-126 κατέρριψε στις 14-6-1941 ο Επισμηνίας Κουτρουμπάς, πριν καταρριφθεί και ο ίδιος.

Επισμηνίας Γεώργιος Μόκκας
Γεννήθηκε το 1917 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών Χειριστών της Σχολής Αεροπορίας και αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1937 με τον βαθμό του Σμηνία.

Σκοτώθηκε στις 15 Απριλίου 1941 κατά την διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη διώξεως, λόγω καταρρίψεως του αεροσκάφους του Bloch MB-151 της 24ης Μοίρας Διώξεως βόρεια των Τρικάλων.

Ο Μόκκας υπήρξε ο τελευταίος νεκρός αεροπόρος κατά τις επιχειρήσεις του 1940-41, που έπεσε στην τελευταία και πιο μεγαλειώδη αερομαχία στον Ελληνικό ουρανό.


Επισμηνίας Κουτρουμπάς Περικλής
Επισμηνίας Μόκκας Γεώργιος

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι

****

_____________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...