20 Απριλίου 2017

20 Απριλίου 1941: Τό Α/Τ "ΨΑΡΑ" βυθίζεται στόν ὅρμο τῆς Πάχης Μεγάρων!

Το αντιτορπιλικό "ΨΑΡΑ" βυθίσθηκε μαχόμενο, την Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου του 1941, στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων, όπου ήταν αγκυροβολημένο με άλλα πλοία του Στόλου, από πλήγματα Γερμανικών βομβαρδιστικών με συνολικές απώλειες 37 ανδρών του πληρώματος.

Το πλοίο πριν βυθιστεί καταρρίπτει τρία γερμανικά αεροσκάφη. Οι επιζώντες, εκτός του υπάρχου, ακολούθησαν τον κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο Π. Κώνστα στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα...


Το αντιτορπιλικό "ΨΑΡΑ" εβυθίσθη στις 18:15 όταν ενώ ήτο αγκυροβολημένο στην Πάχη Μεγάρων, μαζί με 7 άλλα αντιτορπιλικά, εδέχθη αιφνιδιαστική επίθεση 15 γερμανικών αεροσκαφών καθέτου εφορμήσεως. Δύο βόμβες το χτύπησαν στην πλώρη και την απέκοψαν, ενώ μια τρίτη προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στα πλευρά του. Όλοι οι άνδρες στην πλώρη των "Ψαρών" σκοτώθηκαν και το πλοίο, παρά τις δίωρες προσπάθειες για την διάσωσή του, τελικώς εβυθίσθηκε με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους οι εξής 36:«…Όταν εφθάσαμε δίπλα εις το ΨΑΡΑ, το οποίο ήταν ακόμη ηγκυροβολημένο, είδαμε καθαρά τας δύο βόμβας που έρριξε το Στούκας που το είχε διαλέξει ως στόχον.
Αντελήφθην ότι αι βόμβαι θα εύρισκαν το ΨΑΡΑ και γυρίζω και λέγω εις τον πλοίαρχον Μεζεβύρην που ήτο δίπλα μου εις την γέφυραν, «πάνε τα ΨΑΡΑ». Και όντως εντός ολίγων δευτερολέπτων η μία βόμβα εκτύπησε το πρόστεγον των ΨΑΡΩΝ, ενώ η άλλη εξερράγη εις την θάλασσαν, δίπλα εις την πρώτην.
Αυτοστιγμεί η πρώρα των ΨΑΡΩΝ απεσπάσθη, ενώ συγχρόνως εξεπήδησαν ατμοί που προήρχοντο από τους ατμαγωγούς σωλήνας.
Αλλά δεν έχω πλέον διαθέσιμον χρόνον δια να βλέπω τα ΨΑΡΑ, διότι εν τω μεταξύ το δεύτερον σμήνος των Στούκας επλησίαζεν και ήρχιζεν και αυτό την επίθεσίν του.Μνημείο στον όρμο Πάχης Μεγάρων
————————————–
Από μακράν παρακολουθούμε την αγωνίαν των ΨΑΡΩΝ. Όταν διαλύεται ο συναγερμός, επιστρέφομεν δια να αγκυροβολήσωμεν και προφθαίνομεν μόνον να δούμε τα ΨΑΡΑ την στιγμήν που εβυθίζοντο.
Το καϋμένο το καράβι! Προ ένδεκα ετών, ήμουν παρών κατά την καθέλκυσίν του εις τα ναυπηγεία της Γενούης. Γέννησις και θάνατος ενός καραβιού. Επέθαναν ωραία όμως τα ΨΑΡΑ. Τα Α/Α πολυβόλα του εξηκολούθουν να βάλλουν και αφού είχε χτυπηθή. Μπράβο ΨΑΡΑ!»

(Ἀπόσπασμα ἀπό τό βιβλίο ΕΧΘΡΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ (1954), τοῦ Ἀντιναυάρχου Ἴωάν. Ν.Τοῦμπα)

_______________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...