27 Ιουνίου 2017

27 Ιουνίου 2002: Phantom συνετρίβη στο όρος Δίρφη στην Εύβοια! Νεκροί και οι δύο χειριστές...Μοιραία αποδείχτηκε η εκπαιδευτική πτήση ενός μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-4 (Phantom), που παρέσυρε στον θάνατο τους δύο χειριστές του, τον Σμηναγό (κυβερνήτη) Κυριάκο Καρακίτσιο του Χαρισίου 31 χρόνων από την Κοζάνη και τον Υποσμηναγό (συγκυβερνήτη) Δημήτρη Κωστόπουλο του Αντωνίου 29 χρόνων από την Λάρισα.
Τα συντρίμμια του ανερεύθηκαν μετά από πολύωρη αναζήτηση στην κορυφή του όρους Δίρφη στην κεντρική Εύβοια. Για τον εντοπισμό τους χρειάστηκε να ζητηθεί η συμβολή αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C-130, το οποίο διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για τον εντοπισμό μετάλλων. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξαγόταν από το πρωί συμμετείχαν επίσης δύο πολεμικά ελικόπτερα, ένα C-130, ένα Super Puma, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού.

Το μοιραίο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λάρισας για την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσης που περιλάμβανε άσκηση απόκρυψης του στίγματος από τα ραντάρ και προσβολή μαζί με άλλα αεροσκάφη του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τανάγρας. 

Μόλις άφησε το Αιγαίο πίσω του, λίγο μετά τις 8.30 το πρωί και προσέγγισε τις ακτές της Ευβοίας, τα ίχνη του χάθηκαν από τα ραντάρ του πύργου ελέγχου. Είχε προηγηθεί επικοινωνία του πληρώματος του Phantom με τον αρχηγό της αποστολής που επέβαινε σε άλλο Phantom το οποίο πετούσε περίπου 5 χιλιόμετρα μπροστά. Ο ορεινός όγκος της Δίρφυος που πλησιάζει τα 2.000 μέτρα βρισκόταν μπροστά τους και μάλιστα η κορυφή του ήταν σκεπασμένη με σύννεφα. Ο αρχηγός της αποστολής έδωσε εντολή στο πλήρωμα του μοιραίου Phantom να ακολουθήσουν πετώντας πάνω από το βουνό. Εδώ τελείωσαν όλα... Για άγνωστους λόγους το αεροσκάφος προσέκρουσε στο βουνό σε ύψος 1.700 μέτρων!


****

Μια από τις εκδοχές που συζητιέται είναι και αυτή της εμπλοκής του ηλεκτρονικού υπολογιστή του ραντάρ του μοιραίου αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, όπως λέγεται, το ραντάρ του μοιραίου Phantom είχε εγκλωβίσει το στίγμα του προπορευόμενου Phantom, όπου βρισκόταν ο αρχηγός της αποστολής, προκειμένου να το ακολουθήσει. Όμως από τη στιγμή που το πρώτο αεροσκάφος πέρασε την κορυφή του όρους Δίρφη, το ραντάρ του δεύτερου Phantom το έχασε και αυτόματα εγκλώβισε το στίγμα της κορυφής του βουνού σαν να ήταν το αεροσκάφος - οδηγός. Αυτό μοιραία οδήγησε στην πρόσκρουση στο βουνό αφού κατευθύνθηκε κατά πάνω του.

Ωστόσο και αυτή η εκδοχή, όπως σημειώνουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε πτώση του αεροσκάφους αν δε συνδράμουν και άλλοι παράγοντες, αφού, όπως αναφέρουν, δεν ήταν πτήση στα "τυφλά", δηλαδή με την χρήση μόνο οργάνων. Επίσης, γίνεται λόγος και για την πιθανότητα μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας για πτήση υπό συνθήκες πυκνής νέφωσης στον ορεινό όγκο. Ως λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή της βλάβης του κινητήρα.****
Σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος


Γεννήθηκε το 1971 στην Κοζάνη.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1989 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1993 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.


Υποσμηναγός Δημήτριος Κωστόπουλος


(Σημ.: Βιογραφικό του Υποσμηναγού Δημητρίου Κωστόπουλου δεν υπάρχει! Εάν κάποιος ξέρει πληροφορίες, να μας ενημερώσει μέσω mail...)

****
Σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος
Υποσμηναγός Δημήτριος Κωστόπουλος
ΑΘΑΝΑΤΟΙ

****

______________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...