22 Ιουλίου 2016

22 Ιουλίου 1998: Τρεις Πυροσβέστες κι ένας εθελοντής Δασοπυροσβέστης, εγκλωβίζονται από την φωτιά και καίγονται ζωντανοί στον Καρέα!


Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 13:30 το μεσημέρι της "μαύρης" εκείνης Τετάρτης, όταν κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας ξεσπάει πυρκαγιά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο συγκεκριμένο σημείο, όπως αυτή η φορά ήταν η μοιραία.
Η φωτιά -υποβοηθούμενη από τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους- παίρνει μέσα σε λίγη ώρα μεγάλες διαστάσεις. Σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργούνται μέτωπα στην Άνω Ηλιούπολη, στον Προφήτη Ηλία και στον Καρέα. Στο έργο για την κατάσβεσή τους συμμετέχουν 100 πυροσβέστες με 20 οχήματα και από αέρος ρίψεις νερού επιχειρούν 5 αεροσκάφη.


Ωστόσο, η ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στο σημείο δεν κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα! Στην Άνω Ηλιούπολη, μία οικία και δύο οχήματα γίνονται στάχτη. Στα νοσοκομεία μεταφέρονται συνολικά 5 άτομα, εκ των οποίων ο ένας ήταν Πυροσβέστης. Όμως, η πιο πραγματική τραγωδία γράφεται με την απώλεια των ζωών 4 πυροσβεστών που έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Τα 4 θύματα επιχειρούσαν στην περιοχή του Καρέα, κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Τα ίχνη τους είχαν χαθεί από τις 15:00 το μεσημέρι. Μια ξαφνική αλλαγή της πορείας του ανέμου τους εγκλωβίζει σε πευκόφυτη περιοχή, στρέφοντας τις φλόγες προς το μέρος τους. Οι πύρινες "γλώσσες" κυκλώνουν τους άτυχους πυροσβέστες και τους σκοτώνουν!


Μόλις η πύρινη λαίλαπα καταλαγιάζει, το θέαμα είναι τραγικό. Οι 3 πυροσβέστες εντοπίζονται αγκαλιασμένοι και λίγο πιο μακριά εντοπίζεται νεκρός ο εθελοντής δασοπυροσβέστης. Όλοι τους ήταν ολοκληρωτικά καμμένοι! Το ίδιο και το όχημά τους που εντοπίζεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, χωρίς ούτε μία σταγόνα νερού.

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα τα μέτωπα της πυρκαγιάς τίθενται υπό μερικό έλεγχο αρχικά και στην συνέχεια υπό πλήρη έλεγχο. Όμως, η φονική πυρκαγιά δεν "σβήνει", αφού η αναζήτηση των ευθυνών έχει μόλις αρχίσει...

Τα 4 θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν οι:

Αρχιπυροσβέστης, Μαλούκος Δημήτριος
Γεννήθηκε το 1951 στο Γαρδίκι Φθιώτιδος. Ετών 47. 
Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το Νοέμβριο του 1975, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Λαυρίου, Θηβών και Αθηνών.

Αρχιπυροσβέστης, Μαυραειδής Θεμιστοκλής
Γεννήθηκε το 1957 στην Άμφισσα. Ετών 41. 
Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα τον Οκτώβριο του 1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Αμφίσσης, Οινοφύτων και Αθηνών.  

Πυροσβέστης, Διαβολής Αλέξανδρος
Γεννήθηκε το 1972 στο Αιγάλεω Αττικής. Ετών 26. 
Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το Δεκέμβριο του 1996, ήταν άγαμος και υπηρετούσε στην Δ.Π.Υ. Αθηνών.

Εθελοντής Πυροσβέστης ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ετών 20 (μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Καισαριανής)


ΑΘΑΝΑΤΟΙ

****

ethelontis.firefighter.gr
____________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...