25 Ιουλίου 2014

Μάχιμα κορίτσια στον αέρα... (φωτογραφίες)


Η Φωτεινή Τερεζή και η Ελπίδα Πατένταλη είναι οι πρώτες γυναίκες Επαγγελματίες Οπλίτες που παρουσιάστηκαν στις καταδρομές και πραγματοποίησαν πτώση με αλεξίπτωτο.

Τα ονόματά τους σχηματίζουν την έκφραση "Φωτεινή Ελπίδα" και το χαμόγελο αντανακλά στα πρόσωπά τους όταν αιωρούνται για περίπου 45 δευτερόλεπτα στον αέρα, όσο διαρκεί η πρώτη τους πτώση με αλεξίπτωτο...


Η 24χρονη Φωτεινή Τερεζή και η 26χρονη Ελπίδα Πατένταλη είναι δύο νεαρές Επαγγελματίες Οπλίτες που παρουσιάστηκαν στις καταδρομές και εκπαιδεύονται όπως ακριβώς οι άντρες συνάδελφοί τους. Πρόκειται για την πρώτη σειρά γυναικών ΕΠΟΠ που προσελήφθησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις ως «μάχιμες», αφού μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν ανδρικό προνόμιο.

Τις συναντήσαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ξημέρωμα, πριν από την ανατολή του ηλίου, να ετοιμάζονται για το άλμα με αλεξίπτωτο σταθερού ιμάντα από αεροσκάφος C-130. Είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο της προετοιμασίας τους για το αλεξίπτωτο, είχαν πηδήξει επιτυχώς και από τον πύργο και ετοιμάζονταν για το άλμα στο κενό!

Οι εκπαιδευτές τους πολύ σχολαστικά βοηθούν στην προετοιμασία, δίνοντας συμβουλές τις τελευταίας στιγμής. Το σημαντικό, μας εξηγούν οι δύο αλεξιπτωτίστριες, είναι να θυμάσαι την ροή των πέντε σημείων, όταν ακουμπήσουν τα πόδια σου στο έδαφος.

Έχουν εκπαιδευτεί να πέφτουν με σωστό τρόπο για να αποφεύγουν τους τραυματισμούς. Επιβιβάζονται στο αεροσκάφος και δένονται από το ειδικό συρματόσχοινο και περιμένουν την σειρά τους.Το αεροσκάφος βρίσκεται στον αέρα πάνω από τα Μέγαρα και την ειδική ζώνη ρίψης αλεξιπτωτιστών. Ανοίγει την αριστερή του πόρτα και οι εκπαιδευτές βοηθούν έναν έναν τους οκτώ πρώτους αλεξιπτωτιστές να πέσουν στο κενό.

Στο έδαφος οι εκπαιδευτές τους, εφοδιασμένοι με ντουντούκες, τους φωνάζουν πού να κατευθυνθούν ανάλογα με τον αέρα. «Όταν πέφτεις πρέπει να στρέψεις το πρόσωπό σου κόντρα στον αέρα» εξηγούσε λίγο πριν από το άλμα η Ελπίδα Πετένταλη.
Τα αλεξίπτωτα ανοίγουν και παρακολουθούμε επί περίπου 45 δευτερόλεπτα τις δύο κοπέλες να πέφτουν. Όταν προσγειώνονται, το χαμόγελο είναι ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους.Η χαρά τους δεν περιγράφεται και σίγουρα δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Διπλώνουν όπως έχουν μάθει το αλεξίπτωτο που βρίσκεται στο έδαφος και με βάρος 12 κιλά στις πλάτες τρέχουν να βρεθούν στο σημείο όπου πρέπει να αναφέρουν ότι προσγειώθηκαν καλά και να παραδώσουν το αλεξίπτωτο. 

Η Ελπίδα είναι γυμνάστρια και είχε ασχοληθεί με extreme σπορ, πριν αρπάξει την ευκαιρία να καταταγεί ως Επαγγελματίας Οπλίτης. Προέρχεται από οικογένεια στρατιωτικών και θυμάται τον αλεξιπτωτιστή θείο της να την κρατά στην αγκαλιά του μωρό και να της δείχνει πώς απελευθερώνει κάποιος το αλεξίπτωτο όταν φθάνει στο έδαφος.
«Δεν θυμάται τίποτε άλλο, παρά μόνο πού πρέπει να πάνε τα χέρια μου για να κάνουν αυτή την κίνηση», λέει αυθόρμητα η Ελπίδα και ξεσπάει σε γέλια. 

Αλλά και η Φωτεινή είναι σε στρατιωτική οικογένεια. Ο μέλλων σύζυγός της είναι κι αυτός καταδρομέας και την βοήθησε πολύ να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα των ειδικών δυνάμεων. Την στήριξε ψυχικά να συνεχίσει και να παλέψει για να κερδίσει την πουλάδα του αλεξιπτωτιστή. 

Η εκπαίδευση στο στρατόπεδο των Ειδικών Δυνάμεων στην Ρεντίνα ήταν σκληρή, αλλά άντεξαν. Η εκπαίδευσή τους στα αλεξίπτωτα θα ολοκληρωθεί με την συμπλήρωση πέντε αλμάτων και το τελευταίο θα είναι κατά την διάρκεια της νύχτας, εξηγεί ο διοικητής τους Κ. Πανέτσος, ο οποίος παρακολουθεί από το έδαφος διαρκώς όλους τους αλεξιπτωτιστές.

Η πουλάδα απονέμεται σε ειδική τελετή και στην συνέχεια θα πάρουν τις μεταθέσεις τους προς τα νησιά. Λίγο πριν φύγουν από τον χώρο της ρίψης, συναντούν τον ιερέα-αλεξιπτωτιστή των Ενόπλων Δυνάμεων και σπεύδουν να φιλήσουν το χέρι του. 
Δεν είναι μόνο ο σεβασμός προς έναν ιερωμένο, που βλέπουν στο πρόσωπό του, αλλά και έναν από πους εμπειρότερους και πλέον δραστήριους αλεξιπτωτιστές, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 άλματα! Η πείρα συναντά τον αυθορμητισμό και η «Φωτεινή Ελπίδα» λάμπει στα νεανικά πρόσωπα των δύο αλεξιπτωτιστριών.

zantepolclub.blogspot.gr
_______________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...