30 Σεπτεμβρίου 2016

30 Σεπτεμβρίου 1997: Δυστύχημα με Mirage 2000 στην Σκύρο! Ο χειριστής βρίσκει τραγικό θάνατο... (φωτογραφίες/βίντεο)

Το μοιραίο Mirage
Ειπώθηκε ότι εξ αιτίας των φώτων από τα ψαροκάικα που βρίσκονταν 
-παρανόμως- εκείνη την νύχτα στην νοητή θαλάσσια προέκταση του διαδρόμου της Σκύρου, ο άτυχος χειριστής του Mirage 2000 Υποσμηναγός (Ι) Δημήτριος Στρατάκιας, μπερδεύτηκε σε σχέση με τα φώτα του διαδρόμου, (κάτι που βέβαια δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να βεβαιωθεί) και πραγματοποίησε μια τέλεια προσθαλάσσωση, με το αεροσκάφος να φτάνει σχεδόν άθικτο στον βυθό λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Ο άτυχος χειριστής κατέληξε από πνιγμό από τα κορδόνια που συγκρατούν τα πόδια πάνω στο κάθισμα και τα οποία δεν μπόρεσε να λύσει (αφού έλυσε το κεντρικό σημείο πρόσδεσης των υπόλοιπων ζωνών και άνοιξε την καλύπτρα). Κι αυτό γιατί το σωσίβιό του φούσκωσε στην επαφή με το νερό όπως και ήταν σχεδιασμένο να κάνει και τον τραβούσε επάνω, μην αφήνοντας περιθώρια κίνησης και στην ουσία εγκλωβίζοντάς τον!


Μετά από το ατύχημα το αεροσκάφος ανελκύστηκε και μεταφέρθηκε, δια θαλάσσης, από την Σκύρο στο λιμάνι των Τσιμέντων Χαλκίδος, από εκεί οδικώς στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα
κι εν συνεχεία σ’ εκείνες της Dassault στην Γαλλία, όπου και ανακατασκευάσθηκε σε μεγάλο βαθμό. 
Στις αρχές του 2003 ξαναπέταξε!Μετά το ατύχημα πολλά πράγματα στα σωστικά μέσα των Mirage 2000 άλλαξαν.
Τώρα πια οι ζώνες απασφαλίζονται όλες (και των ποδιών που δεν πρόλαβε να λύσει ο άτυχος χειριστής) από ένα και μόνο κεντρικό σημείο. Και το σωσίβιο που έχει προσαρμοσμένο επάνω του ο χειριστής (σχεδιασμένο να φουσκώνει αυτόματα όταν έρθει σε επαφή με το νερό), έχει τώρα δύο θαλάμους από τους οποίους ο χειριστής μπορεί να ξεφουσκώσει τον ένα για να μπορέσει να κινηθεί και να απεγκλωβιστεί σε περίπτωση ανάγκης και να τον ξαναφουσκώσει με ειδικό μηχανισμό αργότερα.

Υποσμηναγός (Ι) Δημήτριος Στρατάκιας


Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1971.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1989 (65η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1993 με τον βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως Mirage 2000 της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τα­νάγρα) και τοποθετήθηκε στην 332 Μοίρα της 114 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

Ο Υποσμηναγός τιμήθηκε με δύο επιπλέον βαθμούς μετά θάνατον!

****
Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Στρατάκιας

ΑΘΑΝΑΤΟΣ


****

drflight.blogspot.gr
pasoipa.org.gr / aienaristeyein.com
_________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...