28 Νοεμβρίου 2016

28 Νοεμβρίου 1995: Πτώση ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη! Ο χειριστής κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην το ρίξει στον εθνικό δρόμο, με αποτέλεσμα να χαθεί μαζί του...

Ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού που πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε κοντά στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρουπόλεως. 

Από την πτώση του ελικοπτέρου προκλήθηκε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα ο χειριστής Λοχαγός ΤΘ Γεώργιος Κωνσταντιλιερης, 38 ετών από την Σάμο, πατέρας δυο ανηλίκων παιδιών, να υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού. Ο χειριστής μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Το πόρισμα που βγήκε μετά την εξέταση του ελικοπτέρου από εμπειρογνώμονες έλεγε ότι η πτώση ωφείλετο σε μηχανική βλάβη...


Τρίτη 28 Νοεμβρίου 1995, ώρα 9:45: Απογειώνεται Ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρουπόλεως για την πραγματοποίηση πτήσης συντήρησης και ενώ βρίσκεται σε ύψος 200 ποδιών, ξαφνικά αρχίζει να χάνει ύψος και να ταλαντεύεται! Ο χειριστής του Λοχαγός ΤΘ Γεώργιος Κωνσταντιλιέρης, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες συναδέλφους του, είχε διανύσει μόλις 150 μέτρα και προσπαθούσε να επαναφέρει το ελικόπτερο στην κανονική του πορεία!

Στάθηκε όμως αδύνατο! Το μόνο που κατάφερε μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες συναδέλφων του, ήταν να μην το ρίξει πάνω στον εθνικό δρόμο Αλεξανδρουπόλεως-Κήπων Έβρου, όπου υπήρχε αρκετή κίνηση και μάλιστα μια μεγάλη φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων και θα υπήρχαν πολλά θύματα, αλλά ακριβώς πλάι στον δρόμο, όπου ανεφλέγη, με συνέπεια να υποστεί πολλά εγκαύματα. Αμέσως έτρεξαν οι συνάδελφοί του από το αεροδρόμιο για να σβήσουν την φωτιά και να τον απεγκλωβίσουν, δυστυχώς όμως ήταν πολύ αργά...

****
Ο Λοχαγός (ΤΘ) Γεώργιος Κωνσταντιλιέρης, γεννήθηκε το 1957 στα Σκουραίικα της Σάμου.

Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου. Το 1977 παρουσιάστηκε στην Αυλώνα, στα τεθωρακισμένα. Γίνεται Έφεδρος Αξιωματικός και κατά την διάρκεια της θητείας του ζητά η Αεροπορία Στρατού Έφεδρους Αξιωματικός για χειριστές-πιλότους ελικοπτέρων. Επιτυγχάνει στις εξετάσεις και τα τεστ που γίνονται και έτσι φοιτά στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού στον Βόλο και αρχίζει να πετάει σαν συγκυβερνήτης.

Στις 13 Απριλίου 1979 ονομάζεται Ανθυπολοχαγός και πηγαίνει, σαν πιλότος πλέον στο 24ΛΑΣ στην Αλεξανδρούπολη όπου και παραμένει μέχρι το 1981. Από το 1981 μέχρι το 1994 παίρνει μεταθέσεις στην Πάχη των Μεγάρων 2 φορές και στην Αλεξανδρούπολη άλλες 2 φορές. Στις 23 Ιουλίου 1994, Λοχαγός πλέον, παίρνει μετάθεση για Αλεξανδρούπολη από όπου θα έπαιρνε την σύνταξη του σε 2 χρόνια περίπου...


Ήταν ένας πολύ έμπειρος χειριστής, με πάνω από 3500 ώρες πτήσης. Είχε τιμηθεί με το μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ' Τάξης, με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος Φοίνικα και με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Φοίνικα.

Στις 20 Αυγούστου 2004 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση σε συνεργασία του Δήμου Μαραθοκάμπου και του Συλλόγου Σκουριωτών στην Αθήνα «Η Πρόοδος». Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καταρτισθεί από το Δήμο Μαραθοκάμπου τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα δίπλα στην στήλη πεσόντων στον ηρώον του χωριού με την φωτογραφία του Λοχαγού Κωνσταντιλιέρη. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα προηγήθηκε τρισάγιο, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας, ανακρούσθηκε ο εθνικός ύμνος και ακολούθησαν σύντομοι λόγοι.

****
Λοχαγός (ΤΘ) Γεώργιος Κωνσταντιλιέρης
ΑΘΑΝΑΤΟΣ

****
______________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...