31 Ιανουαρίου 2017

Η Μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα Ίμια! Δεχθήκαμε το "γκριζάρισμά" τους... Τα έγγραφα που το αποδεικνύουν! (φωτο)
Την εποχή εκείνη ο διαπραγματευτής μας για την κρίση των Ιμίων Θ. Πάγκαλος, συμφώνησε να "γκριζάρει" τα Ίμια και να αποδεχθεί ότι δεν θα επιστρέψουν τα Ελληνικά πλοία, Στρατεύματα και η Ελληνική Σημαία στα Ίμια!

Είχαν πει ότι: "πήραμε την σημαία μας απλά για να εκτονωθεί η κρίση και ότι μπορούμε οποτεδήποτε να ξαναπάμε Στρατό ή Σημαία, γιατί οι δυο αυτές νησίδες (βράχια) είναι Ελληνικές, όπως ήταν μέχρι την κρίση του 1996.

Όμως ο Θ. Πάγκαλος μαζί με τον Κ. Σημίτη -σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ΗΠΑ- συμφώνησαν να φύγουμε από τα Ίμια και να τερματιστεί η κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι ΔΕΝ θα ξαναγυρίσουμε στα ΙΜΙΑ!Στο έγγραφο, οι Αμερικανοί ενώ δέχονται την Καλόλιμνο ως Ελληνικό νησί, για τα Ίμια αναφέρουν και την τουρκική ονομασία Kardak γράφοντας τις νησίδες με δυο ονομασίες δηλαδή ότι είναι μια "γκρίζα περιοχή", αμφισβητούμενης κυριότητας και κυριαρχίας και επομένως κανείς δεν πλησιάζει εκεί μέχρι να λυθεί το "πρόβλημα".


Επίσης χαρακτηριστική ήταν και η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον, λίγο μετά τις συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς με τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Γεράσιμο Αρσένη.

Στο τηλεγράφημα που έστειλε ο Νάιλς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου, έγραφε:

"...Αυτή η Ελληνοτουρκική αψιμαχία με αντικείμενο ένα ακατοίκητο κομμάτι γης, έκτασης ίσως δύο οικοδομικών τετραγώνων, εμφανίζει στοιχεία κωμικής όπερας... Είναι προφανές ότι θα προτιμούσαμε να μην εμπλακούμε στη διαφορά αυτή, αλλά από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι ίσως να μην έχουμε αυτή την επιλογή. Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ιστορικό αρχείο στον βαθμό που το επιτρέπουν οι πληροφορίες μας, προκειμένου να καθορίσουμε το διεθνές καθεστώς των Ιμίων, καθώς είναι πιθανό σε κάποια στιγμή να χρειαστεί να πάρουμε θέση σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα στην υπόθεση αυτή...".


Άλλα τηλεγραφήματα που εστάλησαν στις 30 Ιανουαρίου, χαρακτήριζαν την διαφορά "γελοία", ενώ σημείωναν ότι η επιθετικότητα που επέδειξαν οι δυο πλευρές τις έκανε να μοιάζουν με "σκυλιά που γρυλίζουν".

Τέλος να υπογραμμίσουμε με έμφαση ότι όπως αναφέρεται σε ένα από τα τηλεγραφήματα, "ο Τούρκος πρέσβης στη Ρώμη είχε προειδοποιήσει την πρωθυπουργό Τσιλέρ πριν από την κρίση των Ιμίων, ότι η Ιταλία κατείχε έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η νησίδα των Ιμίων ανήκε στα Δωδεκάνησα και ήταν επομένως αναμφισβήτητα Ελληνική".

(Τα αποσπάσματα που παραθέτουμε, προέρχονται από τα έγγραφα που έχουν στο βιβλίο τους οι Μιχ. Ιγνατίου και Α. Έλλις).


__________________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...