27 Μαΐου 2017

Οι Μαορί που πολέμησαν στην Ελλάδα, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτογραφίες)

Ήρθαν στην Ευρώπη από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, την Πολυνησία και τα νησιά Κούκ, μαζί με το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών για να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων.
Πολέμησαν με πάθος, με δύναμη και με εξαιρετικό θάρρος και πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν σαν ήρωες πολέμου. Υπερασπίστηκαν ξένα για αυτούς εδάφη, σαν να είναι η πατρίδα τους. Αγάπησαν την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη και πότισαν την ευλογημένη γη της, με το αίμα τους. Οι Γερμανοί στο άκουσμα τους, ένιωθαν άβολα. Οι Μαορί είχαν έναν επιπλέον λόγο να πολεμούν ενάντια τους...
Το χρώμα και η φυλή τους στη ρατσιστική κλίμακα των Ναζί, τους κατέτασσε μαζί με τους Ρώσους στην τελευταία βαθμίδα του ανθρώπινου γένους, στους “υπανθρώπους" (untermenschen). Οι Μαορί φυσικά ουδόλως ενδιαφέρονταν για την άποψη των Γερμανών. Το μόνο που ήθελαν ήταν να τους βρούν απέναντι τους και να τους λιανίσουν. Αργότερα θα χόρευαν προκλητικά αλλά και υπερήφανα τον περίφημο χορό τους τον Χάκα. Τον χορό που τρομοκρατεί τους εχθρούς με τις άγριες εκφράσεις του προσώπου, με τις κοφτές κινήσεις των χεριών, τα γρυλίσματα και τις κραυγές τα γουρλωμένα μάτια και την γλώσσα προκλητική έξω από το στόμα. Εξάλλου ο σκοπός του χορού τους είναι να δείξουν πόσο αποφασισμένοι είναι να εξολοθρεύσουν τον εχθρό και να μην μείνει ούτε ένας ζωντανός...

Συνολικά στο πλευρό των συμμάχων πολέμησαν 16.000 Μαορί. Το βάπτισμα του πυρός το πήραν στην Ελλάδα. Στην αρχή μαζί με άλλους Νεοζηλανδούς, είχαν διαταγές να καθυστερήσουν την κάθοδο των Γερμανών και να κρατήσουν τα στενά του Ολύμπου, μέχρι τις Θερμοπύλες. Οι Άγγλοι είδαν πως τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει την κάθοδο της γερμανικής πολεμικής μηχανής και τους διέταξαν να εγκαταλείψουν θέσεις και να υποχωρήσουν στην Κρήτη.

Εκεί πολέμησαν ηρωικά, και αγαπήθηκαν από τους κρητικούς που είδαν στο πρόσωπο τους, λεβέντες από κάποιο άλλο μακρινό νησί.
Οι Μαορί που υπερασπίστηκαν την Κρήτη χορεύουν το Χάκα, την ώρα που τους επιθεωρεί τιμητικά ο τότε Βασιλέας της Ελλάδας Γεώργιος ο Δεύτερος. Η φωτογραφία τραβήχτηκε νότια του Καΐρου στο Χελβάν στην Αίγυπτο. Οι Μαορί μόλις έχουν επιστρέψει από την Κρήτη και με τον χορό τους δείχνουν στον Γεώργιο ότι πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις και υπόσχονται ότι δεν θα τα παρατήσουν.

ΟΙ ΜΑΟΡΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι Γερμανοί έχουν καταλάβει το Μάλεμε. Οι σύμμαχοι έχουν υποχωρήσει στην ενδοχώρα. Το βράδυ προχωρούν νότια και την ημέρα κρύβονται στα δάση και τους ελαιώνες από τα γερμανικά Στούκας. Εάν τύχει όμως και ανταμώσουν με Γερμανούς “πουλάνε ακριβά το τομάρι τους”. 

Μαορί ξυρίζεται το μεσημέρι
κάτω από τον καυτό ήλιο της Κρήτης,
μέσα σε ένα ελαιώνα
Από την Βόρεια Αφρική οι μονάδες των Μαορί πέρασαν στην Ιταλία με την απόβαση στο Ρίμινι. Πολέμησαν δίπλα δίπλα ενάντια στους Γερμανούς, με τους Έλληνες που τόσο συμπαθούσαν. Τελικά το Ρίμινι έπεσε. 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ


Ο πόλεμος τελείωσε. Δεν υπάρχει δυνατότερο συναίσθημα να είσαι ζωντανός και να θες να γυρίσεις σπίτι να σφίξεις την γυναίκα και το παιδί σου στην αγκαλιά σου. Ο Μάι Τε Καποτεράνγκι σφίγγει το παιδί του στην αγκαλιά του, δίπλα στην γυναίκα του. Είναι ζωντανός και έχει επιστρέψει στο αγαπημένο του νησί. Τα μάτια του είδε πολλούς θανάτους και παρολίγον και τον δικό του. Ήταν όμως τυχερός και επέστρεψε. Ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα.
___________
Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...