20 Αυγούστου 2016

20 Αυγούστου 1998: Πτώση Phantom στην θάλασσα! Νεκροί και οι δύο χειριστές... (φωτογραφίες)

Tο μοιραίο Phantom
Πτώση μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-4Ε (Phantom) συνετρίβη στην θαλάσσια περιοχή 25 μίλια ανατολικά της Άνδρου, στην διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, παίρνοντας μαζί του στον βυθό του δύο χειριστές του. Πρόκειται για τον Σμηναγό Πέτρο Πολυχρονάκη (Κυβερνήτη) και τον Υποσμηναγό Γεώργιο Παπαθανασίου (Συγκυβερνήτη), των οποίων η τύχη, παρά τις πολύωρες έρευνες, αγνοούνταν...


Το μοιραίο Phantom συμμετείχε σε σμήνος τεσσάρων μαχητικών του ιδίου τύπου, που πραγματοποιούσαν στην θαλάσσια περιοχή του πεδίου βολής Άνδρου άσκηση αναχαίτισης δύο Ελληνικών Mirage-2000, τα οποία έπαιζαν τον ρόλο του εισβολέα. Γύρω στις 13.20 στην διάρκεια ελιγμών, στα πλαίσια εικονικής εμπλοκής με ένα από τα Mirage-2000, το Phantom βούτηξε στην θάλασσα, πράγμα που πιστοποιείται, όπως αναφέρουν πληροφορίες και από τις μαρτυρίες των πιλότων των άλλων μαχητικών που είδαν ξαφνικά έναν πίδακα νερού να πετάγεται από την θάλασσα!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δύο πιλότοι δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης των καθισμάτων τους για να σωθούν και παρασύρθηκαν στον βυθό μαζί με το αεροσκάφος! Ωστόσο, πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση. 


Όπως εκτιμάται ο ελιγμός που οδήγησε στην πτώση δεν ήταν ούτε ακραίος, ούτε τέτοιος που να δοκιμαστούν τα όρια αντοχής του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Επίσης, ο καιρός ήταν τέτοιος με θάλασσα ελαφρά τρικυμιώδη και ουρανός καθαρός, δηλαδή σαφής διάκριση της γραμμής του ορίζοντα, ώστε να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αποπροσανατολισμό του πιλότου. Όμως γεγονός είναι ότι ο ελιγμός έγινε σε πολύ χαμηλό ύψος, πράγμα που εμπεριέχει τον κίνδυνο για συντριβή στην θάλασσα.

Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές εικονικές εμπλοκές και αερομαχίες γίνονται συνήθως στα 2.000 πόδια, περίπου 700 μέτρα, πάνω από την θάλασσα, αποστάσεις όμως που τείνουν να εκμηδενιστούν στην διάρκεια των ελιγμών και των βυθίσεων των αεροσκαφών.

****
Σμηναγός Πολυχρονάκης Πέτρος


Γεννήθηκε στην Γρίβα Κιλκίς το 1966.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1986 (62η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1990 με τον βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού.


Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4 της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και στην συνέχεια υπηρέτησε στην 338 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη F-4E.


Υποσμηναγός Παπαθανασίου Γεώργιος


Γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας το 1973.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1990 (66η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1994 με τον βαθμό του Ανθυπο­σμηνα­γού.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4 της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και το­ποθετήθηκε στην 338 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη F-4E.

****

Σμηναγός Πολυχρονάκης Πέτρος
Υποσμηναγός Παπαθανασίου Γεώργιος
ΑΘΑΝΑΤΟΙ

****

pa-info.gr
___________

Ακολούθησέ μας στην σελίδα μας στο Facebook

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...